L'alumnat de 1r de Batxillerat ha rebut aquesta setmana la visita de la investigadora Pilar Francès, guanyadora de la beca de tardor 2024, que els ha explicat el seu projecte de recerca i com du a terme les investigacions. Francès, que està investigant la biografia de deu escalencs deportats als camps nazis, ha demanat a l'alumnat que l'ajudin a trobar informació i fotografies dels biografiats.
La guanyadora de la beca de tardor 2024 de l'Escala, Pilar Francès, ha visitat aquesta setmana l'INS El Pedró per explicar el seu projecte de recerca a l'alumnat de 1r de Batxillerat social i humanístic. Francès ha centrat el seu treball en investigar i escriure les biografies dels deu escalencs que van ser deportats als camps nazis i ha explicat a l'alumnat com es du a terme una recerca d'aquesta magnitud, en quins portals i arxius es pot trobar la informació i com s'estiren els fils per descobrir tota la història dels biografiats. La investigadora va començar la seva intervenció escrivint a la pissarra els noms dels deu escalencs deportats i explicant-ne els detalls que ja n'ha descobert. En aquest sentit, va aprofitar per fer una crida a l'alumnat perquè l'ajudi en la recerca, preguntant als familiars si en tenen informació o fotografies que li puguin servir.
La seva investigació té dos objectius, recopilar el màxim d'informació possible per donar a conèixer les històries i elaborar un dossier perquè l'Ajuntament pugui sol·licitar al Memorial Democràtic unes llambordes que es col·locaran davant les cases on van viure aquests escalencs. Per Francès, poder fer aquestes xerrades és una oportunitat per apropar la magnitud de l'holocaust a l'alumnat i que prenguin consciència que no va afectar només Alemanya, sinó que la petjada del nazisme va arribar també a l'Escala.
La investigadora va compartir la conferència amb Josep Murlà, també investigador i escriptor. Abans de la intervenció de Francès, Murlà va explicar a l'alumnat quatre pinzellades del nazisme i els camps de concentració i extermini, i va posar rostre a les xifres de morts, explicant els testimonis de 20 infants assassinats pel nazisme, entre els quals, l'holandesa Anna Frank.