Els lloguers a l'Escala es van situar en uns 664 euros mensuals de mitjana l'any passat, una xifra pràcticament idèntica a la registrada el 2023. Així doncs, els preus s'han estabilitzat en el municipi, després de vuit anys consecutius a l'alça, encara que continuen amb valors elevats. Pel que fa al nombre de contractes, se n'han signat un 19% més respecte al 2023.
Llogar un pis a l'Escala el 2024 va costar de mitjana uns 664 euros mensuals, un preu pràcticament idèntic al de l'any anterior, el 2023, quan era de 666. Les dades proporcionades per l'Agència de l'Habitatge, evidencien que el mercat s'ha estabilitzat en el municipi, després de vuit anys consecutius a l'alça. De fet, un arrendatari pagava el 2015 uns 457 euros mensuals de mitjana, i d'ençà que l'increment fou sostingut a la localitat fins al 2023, quan els lloguers van tocar sostre, i van assolir el seu màxim històric en el registre anual.
Des de l'octubre, l'Escala està considerada zona tensada i en aquest sentit, s'aplica un topall en els lloguers. Si es desgranen les dades per trimestres i es posa la lupa en l'evolució del mercat des de l'entrada en vigor de la mesura, s'ha passat dels 620 euros mensuals de mitjana (juliol-setembre) als 668 (octubre-desembre), és a dir, s'ha produït un augment del 7,8%.
No obstant això, els increments en els darrers períodes de l'any són freqüents, ja que si reculem al quart trimestre del 2023, els preus es situaven entorn dels 704 euros. Per tant, si efectuem la comparativa anual dels últims mesos dels darrers dos anys, els lloguers han caigut un 5,6%.
A l'altre cantó de la balança, el nombre de contractes ha augmentat un 19% en comparació amb el 2023. Precisament, fou en el darrer tram del 2024, en plena vigència de la limitació dels lloguers, quan es van signar més contractes en un període trimestral. Per tant, la normativa de moment, no hauria fet disminuir l'oferta en el municipi.
Si ampliem la mira i efectuem una radiografia dels lloguers a la comarca, actualment hi ha 9 municipis que tenen el mercat regulat. En concret, Figueres és la localitat que resta més temps subjecta a la normativa, i en aquest període de temps, el preu dels lloguers han caigut un 5,5%, però, per contra, han disminuït en un 18% el nombre de contractes signats.
Al conjunt de l'Alt Empordà, els lloguers es situen en uns 613 euros mensuals de mitjana. En aquest sentit, la tendència de creixement es registra des del 2013 - exceptuant els dos anys de pandèmia - quan el preu del lloguer era d'uns 433 euros.