Publicitat
Publicitat

L'Escala es compromet a tenir actualitzat 'en pocs mesos' el pla d'emergència per inundacions

L'Escala és un dels vuit municipis de l'Alt Empordà, catalogats amb un risc molt alt d'inundació, que no compta amb un pla d'emergències vigent. L'alcalde del municipi ha assegurat que s'està treballant per actualitzar-lo, i en aquest sentit, s'ha compromès a "aprovar-lo en pocs mesos".

A l'Alt Empordà, 38 municipis estan obligats a comptar amb un pla d'emergència per risc d'inundació i més de la meitat, en concret 24, tenen el document pendent d'actualització, segons dades de Protecció Civil. Entre les poblacions que no disposen del pla en vigència, hi ha vuit zones catalogades amb un risc molt alt d'inundació, com són Figueres, Roses, Sant Pere Pescador o l'Escala. 

En aquest sentit, el batlle escalenc, Josep Bofill, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als vilatans. Durant una entrevista a la ràdio municipal, Bofill ha puntualitzat que la localitat compta amb un pla d'emergències, i si es produís un succés d'aquestes característiques, hi ha protocols d'actuació establerts. Ara bé, Protecció Civil obliga a revisar aquests plans cada quatre anys, i a l'Escala fa dos que ha caducat. L'alcalde ha assegurat que actualment, s'està treballant per actualitzar-lo i de retruc, s'ha compromès a tenir-lo vigent "en pocs mesos".

Les zones més afectades a l'Escala per possibles inundacions a causa d'un temporal de mar comprenen la franja des del Riuet fins al Moll Grec, així com el Passeig Marítim. En cas de desbordament de rius i rieres, els indrets més damnificats serien el còrrec dels Cossis, el litoral de Riells i l'Estany de la Poma.

En canvi, si es produïssin pluges torrencials, l'impacte podria ser elevat al Riuet, al Rec del Molí, l'Horta d'en Pere, la Closa del Llop i Sant Martí d'Empúries. A curt termini, el consistori no preveu efectuar desclassificacions urbanístiques per l'alt cost econòmic, però sí que incideix en el manteniment dels sectors de risc, com la neteja d'embornals i el control de les lleres, per minimitzar les conseqüències de possibles inundacions.

De fet, en el projecte de reforma del passeig Lluís Albert s'ha contemplat l'estudi del canvi climàtic i la dinàmica del litoral. En concret, ambdós aspectes s'han tingut en compte en les decisions constructives, especialment, en referència a la previsió de forts temporals. Pel que fa al pla d'emergències, el govern de la Generalitat ha anunciat, aquesta setmana, que tots els municipis de Catalunya l'han de tenir vigent en un màxim de dos anys.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar