L'equip de govern aprova un pressupost 2025 que aposta pels serveis i les persones amb l'únic suport d'En Comú. La resta de grups de l'oposició s'abstenen en les ordenances i voten en contra els pressupostos.
Sense sorpreses i sense tensions més enllà de les lògiques discrepàncies entre opcions polítiques de govern i d'oposició, el ple ordinari d'ahir va aprovar ordenances i pressupostos en una sessió intensa per la quantitat de punts a tractar.
El punt referent a les ordenances es basava en la congelació dels principals impostos com són l'IBI, els permisos d'obres o l'impost de circulació i petits retocs més tècnics que no efectius en les taxes de museus, piscina o transport. El punt es va aprovar amb els vots favorables dels 9 regidors de l'equip de govern i l'abstenció de la resta de grups presents al ple. ERC, que l'any passat hi votava en contra, argumentava l'abstenció dient que, tot i que aquest any s'acosten més als seus postulats, no podien votar-hi a favor.
En una línia semblant s'expressava Gent de l'Escala, que va demanar més bonificacions per a la instal·lació de plaques solars.
Per Alternativa per l'Escala, tot i agrair haver pogut disposar de més dies que l'any passat per estudiar la proposta del govern, això no ha estat suficient per votar-hi a favor.
Finalment, Albert Pons, en nom d'En Comú l'Escala, va argumentar que també s'abstenia perquè el govern no havia atès la demanda d'aplicar una tarificació social en certs preus públics com els de l'escola de música, els casals d'estiu o l'escola bressol.
Es va arribar a la votació després de debatre les aportacions dels diferents grups. De la rèplica del govern, n'escoltem un fragment en què l'alcalde parla de fiscalitat progressiva.
Feia molts anys que no es portaven en una mateixa sessió plenària ordenances i pressupostos. El pressupost va ser aprovat, en aquest cas amb els vots favorables de l'equip de govern més el vot d'EnComú l'Escala. La resta de grups (ERC, Gent i Alternativa) hi votaven en contra.
Dels quasi 26 milions i mig d'euros del pressupost ordinari, 21 d'ells provenen d'ingressos tributaris. I d'aquests, 11,8 corresponen a taxes i els 9,2 restants a impostos directes i indirectes. 4,7 milions més es preveuen ingressar en concepte de transferències corrents i els 2,8 restants corresponen a transferències de capital.
Als 26,5 milions del pressupost ordinari se n'hi ha de sumar 3,3 milions més corresponents a la partida d'inversions. D'aquestes, la més important és la corresponent a l'obertura de l'Estany de Poma, on s'hi destinaran 1 milió i mig d'euros, finançats íntegrament per quotes urbanístiques.
La resta d'inversions previstes corresponen a millores en edificis i via pública, una primera intervenció a Mas Vilanera (260 mil euros), la consolidació del mur de contenció del Museu de l'Anxova i de la Sal, 80 mil euros per al manteniment de les escoles, 80 mil més per a la instal·lació de noves plaques fotovoltàiques, 40 mil en concepte de manteniment de zones d'esbarjo o 180 mil en despeses de noves aplicacions informàtiques.
Els posicionaments de l'oposició giraven entorn aquests arguments: a ERC, tot i acceptar que s'està evolucionant en la bona direcció, van argumentar el seu vot negatiu dient que no incorpora cap dels postulats republicans i, sobretot, sentint-se poc compresos o correspostos pel govern.
A Gent de l'Escala, centraven la seva intervenció en quatre eixos: la necessitat de comprar un terreny per a equipaments municipals, la petició de més valentia en temes de vivenda social, la necessitat d'encarar amb més ambició les millores en la xarxa de distribució de l'aigua i en el transport públic.
Per a Alternativa per l'Escala, els punts més preocupants són l'aportació insuficient per millorar la canalització de l'aigua, la manca d'efectius per millorar la seguretat i les inversions insuficients a les escoles.
L'únic vot favorable a banda dels del l'equip de govern, va ser el del regidor d'En Comú l'Escala, valorant els camins de confluència oberts amb el govern a través de les taules de debat pactades entre els dos grups.
Des del govern, l'alcalde va destacar el to positiu i constructiu de tots els grups, tot i acabar dient que no entenia com es pot votar en contra del pressupost.
Per a l'alcalde el pressupost és un exercici de coherència i de realitat.
A l'informatiu de demà completarem la crònica del ple, una sessió en què s'aprovava també una nova pròrroga del contracte de gestió de l'Escola de Música El GAvià, el Pla d'Usos de platges, el pla estratègic de subvencions 2025-2027 o la renovació dels càrrecs de jutge de pau titular i substituta, entre d'altres.