Publicitat
Publicitat

La memòria oral, una eina clau per la recuperació del patrimoni

El taller de memòria històrica es desplaça a la Residència els Pins, per parlar i recuperar part del patrimoni històric i mariner de l'Escala. A través de fotografies antigues, eines i utensilis s'animava als residents a fer memòria cap al passat per poder explicar com era el seu dia a dia a mar. 

El Museu de l'Anxova i de la Sal amb el suport de la Xarxa de Museus de Comarques de Girona promou tallers de memòria a les residències de gent gran per a recuperar el patrimoni històric. A l'Escala l'activitat s'ha dut a terme a la Residència els Pins, on resideixen antics pescadors i treballadores de les fàbriques d'anxoves de l'Escala.  

Aquesta proposta va començar en època de la covid quan els tècnics del museu es van desplaçar cap a la residència i domicilis per fer entrevistes i converses amb la gent gran.

L'activitat era una porta enrere cap a la vida de molts residents, que a través de fotografies, utensilis de treball i altres eines van recordar paraules, oficis i anècdotes. Es va repassar la pesca, la salaó i el treball a les fàbriques. Un mètode que l'equip de cultura 13 ha anat repetint a diferents pobles. 

En el cas de l'Escala, aquest treball de recuperació de memòria amb gent gran, ha sigut clau per molts treballs de patrimoni local. 

En aquesta sessió a la Residència els Pins, tothom va aprendre paraules noves, anècdotes i detalls del dia a dia d'unes dones i homes que van passar gran part de la seva vida a mar. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar