L'Escala és un dels 131 nous municipis catalans que a partir d'aquest dijous passen a declarar-se zones de mercat tensat. La mesura posa un topall en els preus dels lloguers, i fins ara a l'Alt Empordà, només s'aplicava a Figueres. A l'Escala, es veuen afectats 323 immobles, i s'estima que si un vilatà cobra uns 1.400 euros al mes, ha de dedicar entre el 39 i el 32% del seu sou a pagar el pis.
Hi ha vuit localitats de l'Alt Empordà que a partir d'aquest dijous, passen a declarar-se zona de mercat tensat. La majoria de les poblacions de la comarca on es comença a limitar el preu del lloguer, s'ubiquen a la costa. En concret, són Cadaqués, Castelló d'Empúries, l'Escala, Llança, Roses i Sant Pere Pescador. Tot i això, també es regula el mercat a Vilafant i a Peralada, adjacents a Figueres, que fins ara era l'única ciutat on s'aplicava el topall en el lloguer.
Ha estat el Ministeri d'Habitatge que ha acceptat la petició de la Generalitat d'ampliar les zones tensades a un total de 271 municipis, on viu el 90% de la població de Catalunya. De fet, la mesura es va publicar el dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i en conseqüència, ha entrat en vigor aquest dijous.
En aquest sentit, les reaccions als consistoris no s'han fet esperar. És el cas de l'Ajuntament de l'Escala, que valora positivament el pas endavant de la Generalitat per a garantir l'accés a l'habitatge, però alhora, es mostra prudent per conèixer els efectes que causarà la norma en l'habitatge del municipi.
La regulació s'ha implementat en les localitats de més de 2.000 habitants, on les persones dediquen més de 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer, i on s'ha registrat en el mercat una tendència a l'alça en els darrers cinc anys. Es veuen afectats els contractes de lloguer anual, i en queden exempts els pisos turístics, de temporada o l'arrendament d'habitacions.
Pel que fa als preus, els contractes nous no poden tenir un cost superior al dels últims cinc anys i, si el propietari és un gran tenidor o l'immoble es lloga per primera vegada, el seu valor no pot superar l'índex de referència. Les xifres es poden consultar en línia, a través d'una pàgina web habilitada pel Ministeri d'Habitatge.
A l'Escala, els preus dels lloguers en els darrers cinc anys han augmentat un 25,78%. Entre el primer i el segon quadrimestre d'aquest 2024, la mitjana en el municipi ha passat dels 665 euros al mes, als 696. En canvi, a Figueres, on des d'aquest març s'exerceix una regulació, els preus han caigut dels 593 euros al mes, als 546. Si es posa la lupa sobre els contractes signats, a l'Escala en el mateix període han caigut un 23%, mentre que a Figueres la davallada ha estat del 9%.