La Diputació de Girona, presenta a l'Escala el dossier de la Revista de Girona dedicat aI centenari de la ràdio. Una presentació on es va parlar de passat, de la ràdio de proximitat i sobretot de futur. L'objectiu és no perdre la credibilitat que ha tingut la ràdio durant els seus cent anys d'història i saber treballar amb les noves eines.
L'Alfolí de la Sal acollia divendres la presentació del número 346 de la Revista de Girona, corresponen als mesos de setembre i octubre de 2024. Un número que porta per títol «Cent anys de ràdio: de la ràdio de galena al telèfon intel·ligent». Un dossier coordinat pel director de Ràdio l'Escala, Abel Font, i l'assessor en comunicació local Francesc Tubau. On es fa un repàs de la història de la ràdio gironina, de les veus avui ja mítiques que hi han sonat i de les vicissituds viscudes per iniciatives carregades d'il·lusió que no sempre han funcionat.
Els coordinadors han volgut, també, tractant-se d'un material com el radiofònic, que aquest dossier es pugui escoltar. Àudios de moments històrics, veus significatives o notícies que han marcat aquest segle de ràdio a les comarques gironines. El dossier presenta dotze articles de diferents periodistes radiofònics i experts en comunicació. Entre elles: 'Ràdio Girona, la degana' de Carme Martínez, 'Directores de la ràdio' de Sílvia Espinosa o 'Reptes i oportunitats del periodisme a les ones' del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i vicedegà del Col·legi, Jordi Grau.
El 14 de novembre vinent es compleixen cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya, des de Ràdio Barcelona. El novembre passat va fer noranta anys que engegava Ràdio Girona, durant molts anys l'única a les comarques gironines. El debat generat durant la presentació del dossier va girar entorn del futur de la ràdio, un mitjà que ha superat grans reptes, que s'ha sabut adaptar i actualment i tal com diuen els estudis és el que genera més credibilitat.
Ara el gran repte serà incorporar noves eines i jugar amb la IA, però sobretot gestionar el mitjà intel·ligentment per no perdre el vincle amb l'audiència i continuar generat la confiança d'aquests cent anys d'història.
Aquest any es complirà també el quaranta-cinquè aniversari de la primera ràdio municipal. Entremig, hi ha hagut desenes d'iniciatives públiques i privades que han estat testimoni directe de les evolucions del territori, tant a escala local com territorial o nacional. Els coordinadors del dossier també han fet molt d'èmfasi amb la importància de les emissores locals i el seu paper al territori.
El número 346 de la Revista de Girona és completa amb altres temes, entrevistes i reportatges fotogràfics que fan valdre el territori gironí.