Publicitat
Publicitat

Recepció a la becària de tardor

Alcalde i regidor de cultura reben Pilar Francès, guanyadora de la segona beca de tardor per una proposta d'investigació sobre els escalencs deportats als camps nazis. El treball pretén completar-se amb la instal·lació de llambordes en record seu a les cases on van néixer.

Coincidint amb el vuitantè aniversari del desembarcament de Normandia, fet trascendent, inici del final de la Segona Guerra Mundial, la Pilar Francès va plantejar un projecte de memòria històrica per a concórrer a la segona Beca de Tardor de l'Escala. Un total de tretze escalencs va patir l'horror del nazisme. Nou van morir en camps d'extermini com Mauthausen o Gusen. Un va ser deportat al sinistre camp de Buchenwald.

Ells seran els protagonistes del projecte presentat per Pilar Francès, que pretén estudiar cada cas i escriure la biografia de cadascun d'ells perquè tothom conegui el periple pel qual van passar fins a la mort o l'alliberament.

La Pilar Francès va ser rebuda ahir per l'alcalde, Josep Bofill, i el regidor de cultura i patrimoni, Martí Guinart. A partir d'ara, disposa de tres mesos  per a desenvolupar el projecte amb el qual ha guanyat la beca. Com sempre, la característica principal del premi és l'estada de tres mesos a la Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries. Un paratge del qual en destaca la calma i l'entorn.

Des de l'Ajuntament, el regidor Martí Guinart explicava satisfet la qualitat del projecte presentat per Pilar Francès. I afegia que, tot i que ja hi ha algun estudi sobre el tema, aquesta beca permetrà aprofundir en els efectes del nazisme sobre la població a través dels deportats escalencs als camps nazis.

Pilar Francès és filla de Sant Feliu de Guíxols, escriptora i especialitzada en temes de memòria històrica. El seu últim llibre publicat és "Hugas i Duran: dues nissagues republicanes", publicat el maig passat i presentat a l'Escala mateix. Amb ell havia guanyat, l'any passat, la beca d'estudis històrics president Irla. El 2022 va guanyar el 5è Premi Empordà de novel·la amb l'obra "Tot passa dues vegades", ambientada a la Costa Brava i Girona.

El calendari marcat enguany amb la Beca de Tardor és poder exposar, a finals d'any, les resultats de la recerca sobre els escalencs deportats als camps nazis. Probablement també, tenir enllestit el dossier perquè l'Ajuntament pugui sol·licitar les llambordes al Memorial Democràtic.

Les biografies preveu escriure-les la primavera vinent, de manera que el mes de juny vinent es pugui presentar un primer esbós del treball i el juliol es puguin presentar els resultats finals de la recerca.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar