El Museu d'Arqueologia de Catalunya i el grup de recerca SAPPO-GRAMPO de la Universitat Autònoma de Barcelona han organitzat un seminari internacional sobre megalitisme al MAC - Empúries. En el transcurs de dos dies, investigadors d'arreu d'Europa han exposat l'origen i l'evolució de les tombes monumentals en diferents indrets del continent i alhora, s'han presentat els resultats de les excavacions al túmul neolític de Vilanera.
Els treballs efectuats en el conjunt megalític de Vilanera han posat al descobert un túmul de sis mil anys d'antiguitat. Ha estat la primera vegada que s'ha realitzat una excavació d'aquesta envergadura a la zona, dins un perímetre de 800 metres quadrats, i la troballa ha esdevingut única a Catalunya, ja que la cambra d'enterrament neolítica està acompanyada d'una planta de construcció monumental. Una casuística sense precedents al territori, que porta els investigadors a fer paral·lelismes amb el món atlàntic.
Els resultats de les excavacions al túmul de Vilanera han clos el seminari internacional sobre megalitisme, que s'ha realitzat divendres i dissabte al MAC-Empúries. L'acte, que han organitzat el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el grup de recerca SAPPO-GRAMPO de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha aplegat professionals d'arreu d'Europa. Les sessions, en concret, han presentat l'origen i l'evolució de les tombes monumentals en diferents indrets del continent. També, "s'han posat en valor les excavacions" efectuades en el terme de l'Escala.