Publicitat
Publicitat

La Flama del Canigó i la no rebuda oficial a l'Ajuntament

El grup municipal d'ERC lamenta que no es faci una rebuda oficial a la Flama del Canigó a l'Ajuntament, ho qualifica de menyspreu a la tradició de la diada nacioanl dels Països Catalans. Aquest migdia, govern i associació de la flama han acostat posicions i han acordat que la recepció oficial es farà al Camp dels Pilans.

La tradició d'encendre les fogueres de Sant Joan amb la flama del Canigó és una tradició que es remunta a l'any 1955, quan Francesc Pujades, veí d'Arles, al Vallespir, inspirant-se en el poema Canigó de Jacint Verdaguer, va tenir la iniciativa d'encendre el foc al cim d'aquesta muntanya i repartir després la flama pels pobles de la Catalunya Nord. El ritual va arrelar convertint-se en una tradició i, tant bon punt les circumstàncies polítiques al sud del Pirineu ho va fer possible, la flama del Canigó es va estendre a tots esl territoris de parla catalana.

L'escalenc Josep Maria Cortal ha estat la cara visible de l'Associació Flama del Canigó i la columna que ha fet el recorregut per una vintena de municipis de l'Empordà, entre ells l'Escala, cada 23 de juny al vespre. La ruta habitual era rebre la comitiva a l'Ajuntament, llegir el manifest i, a partir d'aquí, el cotxe de la flama continuava el seu recorregut mentre la flama era conduïda fins al Camp dels Pilans per encendre la foguera.

Això fins que l'any 2016, la flama es va retardar més d'una hora i es va fer dirigir directament cap al Camp dels Pilans, sense passar per l'Ajuntament. Des de llavors, no ha tornat a ser rebuda a l'Ajuntament.

Aquest any, ERC ha fet un comunicat de premsa, difòs a través de xarxes socials en que lamenta que ni alcalde ni cap autoritat municipal rebi la Flama a la seva arribada a l'Escala. I posa de manifest el que considera un menyspreu del govern ver una tradició com la de la Flama del Canigó.

Dimecres, a l'espai Alcaldia d'aquesta emissora, l'alcalde Josep Bofill va sortir al pas de la polèmica que ja havia esclatat a les xarxes socials dient que l'any passat, com a alcalde, va ser present a l'arribada de la Flama al Camp dels Pilans.

No obstant això, la portaveu d'ERC insisteix que cal recuperar la rebuda a l'Ajuntament

Una proposta que, tornant a l'última emissió del programa Alcaldia, l'alcalde veu bé si l'associació de La Flama del Canigó ho proposa.

L'últim capítol d'aquest desencontre, aquest migdia a l'Ajuntament. Alcalde i representant de l'associació de la flama s'han reunit i han pactat que la recepció oficial es farà al Camp dels Pilans. Allà la Flama serà rebuda per l'alcalde i no pas per l'entitat, tornant a donar a l'acte l'oficialitat que s'havia rebut des de 2016.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar