Publicitat
Publicitat

Exposició homenatge a la dona gitana

L'Alfolí de la Sal exposa aquest estiu "Romís", una exposició fotogràfica a mode d'homenatge a la dona gitana. Les imatges son originals de Jacques Léonard i van ser preses entre els anys 50 i 60 del segle passat.

"Romís" és el terme amb què es coneixen les dones en llenguatge caló i la paraula amb què s'ha batejat l'exposició que es pot visitar aquest estiu a l'Alfolí de la Sal. La mostra, formada per una vuitantena d'imatges preses entre els anys cinquanta i seixanta del segle passat, amb voluntat de fer un homenatge a la dona gitana.

Jacques Léonard, nascut a París el 1909, morí a l'Escala el 1994, després d'una vida professional dedicada al món de la fotografia i el cinema. L'any 1952, després de tres anys de gira com a secretari de l'humorista Robert Lamouret, passant per Anglaterra, Austràlia, Grècia i Itàlia, acabà establint-se a Barcelona. Allà s'enamorà de Rosario Amaya, una gitana que treballava com a model d'artistes. Es casà amb ella i inicià la seva activitat coma fotògraf free lance. Un cop mort, els seus fills descobriren l'immens fons fotogràfic que havia deixat inèdit al seu taller de Barcelona. El 2021 bona part d'aquest fons va ser cedit en dipòsit a l'arxiu històric de l'Escala. I és precisament d'aquest fons que n'ha sortit la selecció que ara es pot veure a l'Alfolí de la Sal.

Una de les característiques comunes de les fotos que es poden veure en aquesta exposició és l'orgull amb què es mostren les dones que apareixen en les fotos exposades, des de la infantesa a la vellesa, malgrat la pobresa dels ambients en què son retratades.

La mostra estarà exposada fins el 25 d'agost a la planta baixa de l'Alfolí de la Sal.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar