Publicitat
Publicitat

Les eleccions amb la participació més baixa

Només 1 de cada 3 escalencs han anat a votar en unes eleccions europees marcades per la victòria clara del PSC a Catalunya. A l’Escala, la llista més votada és la de Junts que; tot i això, pateix una forta davallada. En l'àmbit estatal, el PP és la llista guanyadora, amb 22 diputats, seguit del PSOE, a només dos diputats de distància.

Amb un 36 i mig per cent de participació, l'Escala queda set punts per sota la mitjana catalana i tretze menys que la mitjana arreu de l'estat espanyol. Respecte a fa cinc anys la caiguda de la participació ha estat molt més acusada, un 27% menys que el 2019. Però és que llavors s'havia votat el mateix dia que les eleccions municipals, uns comicis on habitualment la participació ronda entre el 60 i el 70%.

En l'àmbit local els resultats disten molt dels generals a tot Catalunya i encara més respecte als d'àmbit estatal. La llista més votada ha sigut la de Junts, amb 795 vots, un 33%, deu punts menys que ara fa cinc anys i molt lluny dels 1.700 obtinguts el 2019.

La segona força més votada ha estat el PSC, amb 573 vots, un 23,8 per cent del total, un 8% més que en les anteriors europees i superant ERC en el podi de les llistes més votades a l'Escala.

ERC ha estat la tercera força més votada a l'Escala, amb 356 vots, un 14,8% del total, sis punts i mig menys que ara fa cinc anys.

En quarta i cinquena posició queden les llistes del PP, amb un 10% dels vots i VOX, que puja fins un 6,7%.

Per sota, Podemos i Sumar queden separats per una diferència d'un sol vot. 77 n'obté Podemos per 76 Sumar.

A nivell de Catalunya la primera llista amb diferència és el PSC que, amb un 30,6% dels vots supera àmpliament el 18% de Junts, el 14,9% d'ERC i el 13,8% del PP. Més enrere queden VOX, amb un 6'2 i EnComú amb un  4,6%.

Però a nivell estatal, i més tenint en compte que en aquestes eleccions tot l'estat espanyol concorre com a circumscripció única, el guanyador ha estat el PP, que, amb un 34,2% recull 22 dels 61 diputats que s'escullien al nostre país. Una victòria agredolça perquè no aconsegueix distanciar el PSOE, que acaba essent la segona força amb 20 diputats.

Els segueix VOX, que s'enfila com a tercera força més votada amb un 9,6% dels sufragis i aconsegueix 6 eurodiputats.

Empaten a tres diputats la coalició Ara Repúbliques, on hi ha ERC; els ultradretans de Se Acabó la Fiesta; i Sumar.

Podemos perd el pols amb Sumar i n'obté només dos mentre Junts i la Coalición per una Europa Solidaria (CEUS) tanquen la llista de partits que obtenen representació amb un únic diputat cadascuna.

Va ser una jornada que, a l'Escala, es va viure sense incidències i amb un ritme de votació molt per sota d'altres comicis. Les urnes s'havien instal·lat al pavelló municipal de l'esport, ja que la Sala Polivalent s'havia posat a disposició del carnaval d'estiu, celebrat la vigília a la nit.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar