Publicitat
Publicitat

Diumenge, eleccions al Parlament Europeu 2024

6355 escalencs estan cridats a votar aquest diumenge per les eleccions al Parlament Europeu, que passa dels 705 als 720 diputats. 61 d'aquests s'escullen a Espanya. Per a ocupar aquests escons s'han presentat 34 candidatures.

El Pavelló Municipal de l'Esport obrirà portes aquest diumenge no pas per veure rodar cap pilota sinó com a col·legi electoral. Les pilotes seran substituides per butlletes i les cistelles de bàsquet per urnes. Un total de 10 corresponents als cinc col·legis electorals en què es divideix el terme municipal de l'Escala.

El parlament que es votarà diumenge estarà format per 720 eurodiputats, 15 més que fa cinc anys. I és que el nombre varia segons població, això sí, sense excedir mai dels 750, més el president o presidenta.

El 9 de juny hi ha eleccions al Parlament Europeu. Com passa cada cinc anys, la ciutadania de la Unió Europea en tria els diputats i diputades, que passen dels 705 d'aquesta legislatura a 720, 61 dels quals s'elegeixen a Espanya, dos més que a les eleccions del 2019.

Cada estat de la UE vota els seus representants al Parlament Europeu, que es reparteixen seguint el principi de "proporcionalitat decreixent". Això vol dir que un eurodiputat d'un estat gran representa més persones que un eurodiputat d'un estat petit.

El país que hi aporta més diputats és Alemanya, amb 96, seguit de França, amb 81; Itàlia, amb 76; i Espanya, 61. Els qui n'escullen menys són Xipre, Luxemburg i Malta, amb 6 cadascun.

Els 61 diputats que s'escullen a Espanya sortiran de les 34 candidatures presentades.

Les eleccions europees solen ser les que obtenen menys participació malgrat que al Parlament Europeu s'hi aproven lleis que afecten tota la ciutadania de la UE, des d'estats i institucions autonòmiques o ens locals, fins a empreses grans i petites. Per posar només algun exemple, en l'última legislatura, s'ha aprovat la primera llei d'intel·ligència artificial del món, la normativa anticontaminació per a cotxes -que entrarà en vigor el 2026- o, fa poc, s'ha instat la Comissió perquè es prohibeixi a les companyies aèries cobrar per l'equipatge de mà als avions.

La legislació de la Unió Europea comprèn àmbits que van des del medi ambient fins a la protecció de dades, passat per la migració, o els drets dels consumidors.

I en aquesta ocasió, el Parlament escollit haurà de donar resposta a reptes com la crisi climàtica, la seguretat territorial amb la guerra a Ucraïna a l'horitzó, la migració o el previsible increment de l'extrema dreta.

La jornada electoral de diumenge engegarà a les nou del matí i les urnes tancaran a les vuit del vespre.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar