Publicitat
Publicitat

22 forats per fer un rèquiem

Recullen una mostra de terra del cementiri de Sant Martí d'Empúries per a l'exposició "22 forats per a fer un rèquiem" dels artistes cabosanroque i Miquel Garcia. La mostra vol ser un acte d'homenatge als morts anònims els cossos dels quals van ser traslladats al Valle de los Caídos el març de 1959. S'estrenarà divendres al centre Bòlid de Girona.

Els artistes Laia Torrents i Roger Eixut, components de Cabosanroque han visitat aquest cap de setmana l'Escala per recollir una mostra de terra del cementiri de Sant Martí d'Empúries, just del lloc on hi havia hagut una fossa comuna de la qual l'any 1959 se'n van extreure tres cossos anònims assassinats durant la Guerra Civil i traslladats després al Valle de los Caídos. La mostra formarà part del projecte "22 forats per a fer un rèquiem" que divendres vinent s'estrena al Centre d'Art Contemporani Bòlid de Girona.

La terra recollida al cementiri de Sant Martí formarà una de les 22 notes del muntatge, cadascuna de les quals correspon a una de les 22 fosses de víctimes no identificades localitzades a comarques gironines. 

L'exposició neix d'un article publicat l'any 2008 a la Revista de Girona on Joan Pla rememorava l'episodi del comboi que l'any 1959 va traslladar 179 cossos trobats en fosses comunes a la provincia de Girona fins el Valle de los Caídos. Amb ella volen fer un homenatge a les víctimes.

L'obra de Cabosanroque és un instrument amb el qual s'orquestra tota una partitura a partir d'un sistema de notació especial on hi haurà una nota per a cadascuna de les 22 fosses. En el fons, amb voluntat de construir un rèquiem amb el qual donar nom a les víctimes a través de la música i l'obra plàstica.

"22 Forats per a fer un rèquiem" es podrà veure al centre Bòlit, a La Rambla de Girona del 7 de juny al 13 d'octubre. Compta amb la col·laboració del Memorial Democràtic, la Càtedra del Bosc (UdG), la Càtedra Walter Benjamin (UdG), La Mercè Girona i els ajuntaments de Celrà, Garrigoles, l'Escala, Sant Martí de Llémena, Sant Gregori, Sarrià de Ter i Viladrau.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar