La plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí ha enviat un escrit a l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya, en el qual sol·lícita informació relacionada a la plataforma d'assaig PLEMCAT. Els ecologistes també denuncien una manca de transparència en la seva tramitació i procediments administratius.
La plataforma d'assaig d'energia eòlica marina projectada davant el golf de Roses continua en el punt de mira de les associacions ecologistes del territori. En aquest sentit, Stop Macro Parc Eòlic Marí ha enviat un escrit a l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya, en el qual reclama informació vinculada al PLEMCAT i alhora, denuncia una manca de transparència en la seva tramitació i procediments administratius.
Sobre el paper, la plataforma ecologista ha sol·licitat rebre fins a deu punts d'informació relacionats amb el PLEMCAT. En concret, vol conèixer la tramitació que es va seguir en el concurs per seleccionar les empreses que hi instal·laran els prototips d'aerogeneradors, quins són els seus drets, com s'han seleccionat, quins fons econòmics s'hi destinen, quin és el projecte i el procediment que regeix la plataforma experimental de Sant Pere Pescador o si existeix un règim "d'incompatibilitat" pel que fa a la participació en el PLEMCAT amb la posterior opció a concórrer en l'adjudicació de parcs eòlics al golf de Roses. A més, vol saber l'estat actual del projecte, i si es sotmetrà a informació pública i a avaluació ambiental.
De fet, Stop Macro Parc Eòlic Marí i la IAEDEN van presentar l'any passat un recurs contenciós administratiu contra el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), que situa el golf de Roses com a apte per a la implantació d'energia eòlica. El Tribunal Suprem va admetre a tràmit el plet i per això, els ecologistes consideren que fins que no es resolgui aquest procediment judicial, la Generalitat no hauria de tirar endavant el PLEMCAT, que diuen, "seria posar la primera pedra a l'entrada d'aerogeneradors a la zona".
El PLEMCAT podria esdevenir una plataforma d'assaig per tal de recopilar informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat dels molins marins, abans no s'efectuï la subhasta estatal per a instal·lar-hi els parcs comercials. La infraestructura preveu una inversió pública de 80 milions d'euros i les tres companyies que conformaran el parc experimental, segons el concurs de l'Institut d'Investigació en Energia de Catalunya, seran la canària Esteyco, la catalana X1 Wind i la companyia basca Sener, que promou el parc Tramuntana.