Un estudi impulsat per l'ABS de l'Escala i la Fundació Salut Empordà, conclou que gairebé un 50% del més d'un centenar d'alumnes enquestat ha presenciat assetjament al seu entorn i un 25% n'ha estat víctima. Hi han participat els alumnes des de 3r ESO fins a 2n de Batxillerat del INS El Pedró i també s'han treballat els estereotips de gènere, les desigualtats i la pressió social.
L'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala ha presentat l'estudi Estereotips, desigualtats i violència de Gènere, realitzat en el decurs d'aquest 2023 a l'Institut del Pedró de l'Escala. L'objectiu és avaluar quina és la visió del joves sobre l'existència d'aquestes situacions al seu entorn.
L'estudi, liderat per Maria Dolors Lara i centrat en els alumnes d'entre 3r ESO i 2n de Batxillerat, destaca que un 25% de l'alumnat enquestat ha manifestat haver sigut víctima d'assetjament i a la vegada que prop de la meitat l'ha presenciat en alguna ocasió al seu entorn més proper, bé sigui a l'escola o entre les amistats.
Les enquestes i després els resultats s'han dirigit en 3 grans blocs: el primer sobre els estereotips de gènere , en segon terme sobre els factors que generen pressió social i en tercer lloc sobre la violència de gènere. Més enllà de les dades sobre assetjament i violència, l'estudi presenta dades molt interessants sobre els estereotips i el rol home/dona.
La conclusió més destacada ha de ser que més d'un 85% dels alumnes enquestats són conscients que l'assetjament i la violència de gènere és un problema greu
Els estereotips de gènere són el primer escull a superar i segurament la font de futures actituds d'assetjament. En aquest sentit l'INS el Pedró ja incorpora al seu pla educatiu activitats per a tractar aquesta problemàtica amb els joves.
Aquest projecte ha comptat amb una subvenció de 3.000€ del Departament de Salut en la categoria de Atenció a l Salut Sexual i Reproductiva. La intenció es continuar l'estudi els propers cursos i també proposar noves activitats i tallers per poder aportar-hi noves visions.