L'oli d'oliva s'ha erigit en un dels productes que més s'ha encarit en els darrers mesos i actualment, a Catalunya el seu preu ronda els vuit euros el litre. Més enllà de la butxaca dels consumidors, a l'Escala l'emblema del municipi, com és l'anxova, també s'està ressentint d'aquest increment històric. De fet, les fàbriques responsables de la seva producció han reduït el seu marge de benefici, i per això, algunes empreses ja han mogut fitxa. És el cas, d'Anxoves Solés que des de l'octubre s'han vist abocats a incrementar un 10% els preus.
Si la situació no es reverteix, Callol Serrats ha anunciat que, a partir del gener, també haurà d'apujar "lleugerament" els preus. Fins ara encara no ho ha fet, perquè segons expliquen des de direcció, a principi de 2023 van comprar "de manera excepcional" l'oli d'oliva necessari per a tot l'any. Ara bé, les reserves s'esgotaran al desembre i hauran de prendre una decisió, en una empresa que el 30% del pes net del seu producte és oli.
Anxoves Solés o Callol Serrats, que tracten directament amb el consumidor o bé dipositen la seva oferta a botigues "gurmet", compten amb un major marge de maniobra per continuar emprant l'oli d'oliva. Un producte, que segons els seus responsables, és sinònim de qualitat. En canvi, Anxoves de l'Escala distribueix els seus productes a grans superfícies i tal com va avançar a TV3 i ha confirmat per telèfon a Canal 10, s'està plantejant envasar amb oli de gira-sol per tal de reduir costos. De fet, El Xillu fa anys que aposta pel gira-sol, ja que segons expliquen, "conserva millor el gust de l'anxova i no el modifica".