La persistència de la sequera fa entrar en alerta l'aqüífer del Baix Ter. Aquest reservori d'aigua ha estat un dels darrers de tot Catalunya en sumar-se al llistat d'embassabents i aqüífers afectats per la manca d'aigua. Les mesures d'alerta entraran en vigor tan bon punt es publiquin al dogc.
Fins ahir mateix, l'Aqüífer del Baix Ter era la "rara avis" dels reservoris d'aigua de les conques internes de Catalunya. Gaudia d'un estat de normalitat en un context d'alerta, excepcionalitat i emergència per sequera que abraça tota la província de Girona i gran part de Catalunya.
Aquesta situació de cert privilegi s'ha acabat coindcidint amb la fi de la temporada turística i de l'estiu, l'època amb un major consum hídric tant pel que fa al turisme com l'agricultura. L'Agència Catalana de l'Aigua ha decretat que l'aqüífer del Baix Ter entri en estat d'alerta, el primer nivell d'un semàfor que a la resta de pobles veïns de l'Alt Empordà ja ha encès el color vermell de l'excepcionalitat.
l'entrada en l'estat d'alerta comporta un major control de les mesures d'estalvi i gestió de l'aigua. A nivell pràctic es resumeix en les següents mesures:
-Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades. - Reducció del 5% dels consums d’aigua dels usuaris industrials. - Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 25% en reg). - Reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins; prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials etc. i de manegues d’aigua per neteja de carrers, façanes, vehicles, etc. - S’estableixen limitacions al ompliment parcial de piscines d’aigua dolça (veure mesures específiques).
S’estableix un dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.
Unes mesures molt més lleus respecte l'estat d'excepcionalitat en que es troba l'aqüífer del Fluvià-Muga i l'àrea d'abastiment corresponent a l'embassament de Darnius-Boadella.
L'altre dada realment preocupant es que a nivell de totes les conques internes de Catalunya, ara mateix ens trobem només al 22% de les reserves. Mentre esperem les possibles pluges de tardor, la magnitud d'aquesta sequera és gairebé a tocar de la dels anys 2006 a 2008.