Publicitat
Publicitat

Emergència per sequera extrema a 22 municipis de l'Alt Empordà

Aquest dimecres han entrat en vigor les mesures d'emergència per sequera hidrològica a l'aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes. Es veuen afectats un total de 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 del Baix Camp i en aquest sentit, és la primera vegada que Catalunya activa l'alerta màxima per manca d'aigua.

Viladamat és un dels vint-i-dos municipis alt-empordanesos, que aquest dimecres han entrat en fase d'emergència per sequera extrema. Durant el mes de juny, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la població hauria consumit 378 litres per habitant al dia, lluny dels 200 litres que ara es reclamen. El consistori s'ha agafat en pinces aquesta dada i, resta a l'espera de la documentació trimestral que els proporciona l'empresa AGBAR.

"Nosaltres encara no tenim la informació d'aquest trimestre, per tant, quan tinguem el resultat de les lectures, haurem de veure si són certes les dades de l'ACA. Això sí, la població en general està fent un bon ús de l'aigua. Si bé és cert que aquí a Viladamat i a altres poblacions de l'Empordà hi ha segones residències o habitatges d'ús turístic, hauríem de mirar en detall quantes persones hi viuen exactament. Ara, en aquests immobles no sabem si venen 2 o 10 persones." - Dolors Pons, alcaldessa de Viladamat

No obstant això, el municipi està treballant per mitigar les pèrdues d'aigua potable. Des de la primavera, s'han efectuat reformes a la xarxa, sobretot a la zona del nucli antic. "Fa més de cinquanta anys que es va fer la instal·lació i ara, demanàrem més subvencions per solucionar el malbaratament per fugues", ha apuntat Pons.

La fase d'emergència afecta 24.399 habitants empordanesos i entre les noves restriccions hi ha la limitació del consum d'aigua a 200 litres per habitant al dia, es prohibeix omplir piscines, regar zones verdes tant públiques com privades i s'ha de reduir un 25% del consum industrial d'aigua. També es suprimeix el reg agrícola i només s'autoritza per la supervivència dels conreus llenyosos.

"Ens trobem a la recta final de la campanya i hem entomat les noves restriccions amb preocupació. Tot i això, des de principis d'any, els pagesos de la comarca hem regat el mínim. Estem preocupats perquè l'aqüífer es mantingui sa, perquè si l'aigua s'acaba, l'Empordà serà un 'secarral'." - Narcís Poch, coordinador territorial d'Unió de Pagesos a les comarques gironines.

Poch alhora, demana que es diferenciïn les zones del Fluvià i la Muga, perquè considera que compten amb diferents casuístiques. També defensa l'actuació dels professionals del camp, i apunta que es juguen "la pervivència de les famílies i explotacions".

Actualment, l'aqüífer del Fluvià-Muga es troba a 14,4 metres sobre el nivell del mar, un mínim històric en els registres. S'ha activat l'alerta màxima per evitar possibles problemes d'abastament i en aquest sentit, els municipis que incompleixin el decret podrien rebre possibles multes de l'ACA.

Aquests són els 22 municipis empordanesos afectats: 

AgullanaL'ArmenteraCapmanyEspollaGarriguellaLa JonqueraMasaracMollet de PeraladaPalau-saverderaPau Pedret i MarzàPeraladaSant Climent SescebesSant Miquel de FluviàSant MoriSant Pere PescadorTorroella de FluviàVentallóVilabertranViladamatVilajuïgaVilamacolum



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar