Dotze pacients de l'ABS l'Escala han participat en la segona edició del Programa Pacient Expert Catalunya. Un programa que consisteix a crear un grup d'usuaris afectats d'una mateixa malaltia crònica guiat per la figura del pacient expert.
Dotze pacients de l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala han participat en la segona edició del Programa Pacient Expert Catalunya, que els professionals de l’Equip d’Atenció Primària han tornat a impulsar després que la pandèmia del coronavirus obligués a aturar aquest tipus d’accions en salut comunitària. El programa va finalitzar el 29 de novembre i va constar de nou sessions de treball, d’una hora cadascuna. Aquesta segona edició, s’ha tornat a centrar en els anticoagulants i ha repetit com a pacient expert una persona coneguda del municipi: el president del Casal dels Jubilats Jardí del Pedró, Ramon Ministral.
Els anticoagulants s’utilitzen en persones que han tingut una trombosi o quall de sang o que tenen un risc més alt de fer-ne. Si aquesta trombosi es desprèn, es pot produir una embòlia. El que fan els anticoagulants és que la sang triga més temps a coagular-se, de manera que s’eviten els qualls. En aquesta malaltia crònica és molt important seguir el tractament i els controls que fixen el metge i la infermera per tal de disminuir el nombre de complicacions. L’experiència d’aquesta segona edició del programa ha estat molt positiva, atès que ha obtingut una molt bona resposta per part dels usuaris de l’ABS i, a més, els dotze participants han assistit amb constància i continuïtat a les nou sessions.
El Programa Pacient Expert Catalunya és una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració entre pacients i professionals sanitaris i en el treball d’equip. Un programa on es formen grups grups d’usuaris amb una malaltia crònica en comú, junts treballen i posen en comú diferents aspectes relacionats amb la malaltia i la seva medicació, tot guiat per un pacient expert supervisat per un professional. En total nou sessions al llarg d'uns dos mesos amb una part teòrica i una de pràctica. S’ha comprovat que el treball grupal comporta beneficis i avantatges en salut comunitària, a més d’obtenir un alt grau de satisfacció per part dels participants. La posada en comú permet als membres del grup aprendre dels altres, disminuir el sentiment de soledat, afrontar experiències difícils i promoure canvis d’hàbits que millorin la seva qualitat de vida.
Per això, l’Equip d’Atenció Primària de l’Escala ja ha previst fer properament una tercera edició del programa.