La cuina en qüestió és una estructura d'argila, on es combina un forn i un fogó, datada del segle VI aC, època fundacional de la ciutat grega. Els arqueòlegs creuen que podria estar relacionada amb un santuari que hi havia a la zona possiblement dedicat a la deessa Demèter. És el primer cop que es documenta una estructura d'aquest tipus a la ciutat grega.
L'anàlisi de les restes recollides d'aquest punt, ajudarà a entendre com era el paisatge en aquella època.
La campanya d'excavacions d'aquest any s'ha centrat sobretot al que havia estat l'antiga façana litoral, en temps dels primers assentaments grecs. Època en què la façana marítima d'Empúries era molt diferent de l'actual, amb un gran estuari on desaiguava el braç principal del riu Ter i on l'aigua del mar arribava quasi a tocar d'on ara hi ha l'edifici del museu. Deixant al descobert bona part de l'antic penyassegat damunt el qual s'assentava la ciutat grega, el visitant podrà formar-se una idea molt més complerta de com era l'entorn que es van trobar els primers navegants grecs en arribar a Empúries.
A banda de descobrir com era aquest sector, s'ha treballat intensament en l'excavació de les ïlles de cases que donaven al barri portuari, amb la qual s'ha obtingut informació importantíssima per a entendre la primera configuració urbana de tot aquell sector.
Els treballs en l'ïlla central d'aquest sector és on s'ha produit la troballa de la primera cuina de tipus grec que es documenta a Empúries.De fet, l'estudi de les antigues àrees portuàries ha centrat els treballs d'excavació d'aquest 2021. Primer al sector de sta Margarita, amb la identificació dels elements claus per interpretar tot el sector del conjunt episcopal tardoantic d'Empúries. I després la gran intervenció en què s'han concentrat els esforços d'activitat arqueològica ha estat l'excavació del barri portuari i del port natural vinculat a la ciutat grega d'Empúries.