Quatre dels cinc grups de l'oposició mantenen al ple de gener la petició d'aturar la venda de Can Ramis, mentre aspectes com la gestió de l'aigua, el protocol en actes públics o l'ordenança sobre l'ús de patinets, centren el debat a precs i preguntes. Va ser una sessió de tràmit, amb tant sols dos punts de contingut a l'ordre del dia.

El primer ple ordinari de 2024 es va resoldre en poc més d'una hora de durada, molt per sota de l'habitual. I és que només hi havia dos punts de contingut, un dels quals no s'havia de votar, el del Pla Anual de Control Financer per a l'exercici 2024 i l'altre es va aprovar amb unanimitat de tots els regidors, el de la modificació de l'ordenança fiscal corresponent a l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.El pla de control financer és un tràmit obligat en matèria de control financer dels comptes públics, amb l'objectiu de millorar l'activitat administrativa municipal

Més de tres quarts d'hora de la sessió d'aquest dilluns va ser de precs i preguntes. Entre aquests, el regidor de Junts va exercir de portaveu dels quatre grups contraris a la venda de la finca de Can Ramis. L'oposició demana parlar-ne i el govern respon que la decisió està presa.

Entre les qüestions que més preocupen els grups de l'oposició hi ha el de la gestió de l'aigua. D'una banda, ERC demana si l'Ajuntament s'ha acollit a la subvenció proposada per la Generalitat a efectes de millorar la xarxa de distribució. D'una altra, Alternativa demana quines mesures excepcionals es plantegen de cara a la temporada d'estiu.

L'Ajuntament no s'ha acollit a aquesta línia de subvencions, si bé està amatent a les ampliacions que es puguin plantejar, entenent que la dotació era insignificant per a cobrir les necessitats de tots els municipis de Catalunya. Pel que fa a les mesures preses i a prendre amb motiu de la sequera, el regidor de serveis va respondre:

Si no millora la situació i s'entra en fase d'emergència, va afegir Figueras, es seguiran les indicacions de la Generalitat al respecte.Una qüestió que va plantejar ERC, a la qual s'hi va adherir també Alternativa, és la gestió dels protocols institucionals. La resposta va anar a càrrec directament de l'alcalde.

El grup Gent de l'Escala va centrar la seva intervenció a precs i preguntes en recordar la llista de 16 propostes que va fer arribar al govern. Propostes ja explicades pel regidor Xavier Ballesta en l'últim "Casa de la Vila" de Canal 10 i que ahir va voler oficialitzar explicant-les també en sessió plenària.

Propostes ben acollides pel govern. L'alcalde va agrair especialment el procediment per fer arribar propostes.

Des d'Alternativa, a banda de la qüestió de l'aigua, van reiterar la petició d'informació sobre el projecte de consolidació de pedres a Ïlla Mateua, tancada des dels despreniments produïts aviat farà dos anys. L'alcalde va comentar que Costes manté el compromís d'actuar-hi abans de la temporada turística.

A Junts, el regidor Jordi Roura, a banda de sumar-se a la petició que l'Escala organitzi algun acte per sumar-se a l'Any Montserrat Vayreda, com proposava ERC, va proposar una campanya per evitar abocaments als embornals. Idea ben acollida pel regidor de medi ambient, Rafel López.

Un tema d'actualitat que també va ser citat al ple va ser les queixes per les males praxis dels conductors de patinets. Per al regidor de serveis, Robert Figueras, a l'Escala el problema no és greu, si bé s'intensificarà la campanya de seguiment del cas, com es fa a les zones properes als centres escolars.

I la proliferació d'estornells a la població també va passar pel ple. Des d'ERC es demanaven actuacions per a atenuar els problemes de brutícia que deixen. Des del govern es responia que ja s'ha actuat en cinc punts concrets.

El proper ple ordinari, si no hi ha contratemps, es celebrarà el dilluns 26 de febrer.