Entitats públiques i privades, associacions mediambientalistes i administracions locals avalen el manifest de Torroella aprovat dissabte en la jornada sobre eòlica marina celebrada a l'Espai Ter de Torroella. El document insta l'estat a aturar la tramitació del projecte de parc eòlic marí, mentre no s'apliqui la màxima transparència, es doni veu al territori, es resolguin els dubtes jurídics i es garanteixi la protecció de la zona marítima.
Aquestes són les conclusions del manifest aprovat dissabte, després de diverses ponències i taules rodones que van girar entorn una pregunta ben concreta: és compatible l'eòlica marina amb la mar de l'Empordà?Si més no, va quedar palès que aquesta pregunta genera molts dubtes, ja sigui a nivell mediambiental, a nivell tècnic o a nivell jurídic.L'Ajuntament de l'Escala va ser present a la jornada. En representació seva va assistir-hi el regidor de Medi Ambient, Rafel López.
I és que, mentre no es garanteixi la viabilitat i compatibilitat de projectes com el parc eòlic marí, hi ha alternatives per a fer possible una transició energètica que no repliqui els models actuals de gestió industrial de l'energia.
A la jornada de dissabte, celebrada a l'auditori teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, van intervenir-hi personalitats del món científic com l'investigador Antonio Turiel amb la ponència titulada "el futur renovable"; l'ecòleg marí Pau Wawrysnkowski i el geògraf Josep Vila amb la ponència sobre el projecte Biopaís, un estudi científic independent per avaluar els impactes ecològics, socials i paisatgístics dels macro parcs eòlics marins projectats al golf de Roses. I es van celebrar dues taules rodones, una sobre la batalla legal contra el POEM i el PLEMCAT i una altra sobre les alternatives als macro projectes de renovables.El biòleg i científic del CSIC Ferran Vallespinós va ser l'encarregat de llegir el manifest de la jornada, les conclusions del qual hem escoltat al principi d'aquesta crònica.