Jaume Fàbrega posa en valor la tradició culinària del col·lectiu de pescadors en el llibre "Ranxos i Xefles". Les receptes que s'hi recullen son fruit de les entrevistes enregistrades pel prestigiós crític gastronòmic des del 1980. Divendres es va presentar al Museu de l'Anxova i de la Sal.

El Museu de l'Anxova i de la Sal ha fet honor a la seva condició d'espai difusor del patrimoni immaterial del nostre entorn amb la presentació del llibre "Ranxos i xefles - el petit gran llibre de la cuina dels pescadors" de Jaume Fàbrega, crític gastronòmic amb una llarga experiència demostrada amb més de 80 llibres sobre gastronomia publicats. Per al regidor de patrimoni, Martí Guinart, amb la presentació del llibre, el museu es convertia també en un "museu de cuina".

"Ranxos i xefles" és tot un homenatge a la cuina dels pescadors, l’única del sistema culinari tradicional que encara és viva, es practica i es transmet, tal i com sosté Fàbrega al pròleg. És un recull aplegat a partir de les nombroses converses que l'autor ha anat enregistrant amb pescadors d'arreu de la Costa Brava des de l'any 1980. Un fet, va destacar la directora del museu, Lurdes Boix, que el fa ser un llibre diferent.

L'autor recorda com per "Ranxos" hem d'entendre els àpats fets a bord de la barca, per tant, àpats de feina, cuinats en un espai reduit i en unes condicions precàries, mentre que les "Xefles" cal entendre-les com els àpats més festiu, de trobada, de reunió.

El pròleg del llibre posa en context el contingut que vindrà després. Parla de la virtut dels pescadors a l'hora de parlar i cuinar, a banda de ser un exemple de cuinar bé el peix, de la qualitat de pescar aliments, de fer-ho en un espai limitat i amb condicions sovint poc propícies com és una barca. Les receptes, a banda de ser ben contextualitzades sobre l'origen, els valors i qui les hi ha transmès, estan ordenades pels blocs següents:  entrants, amanides, salses i escabetxos; sopes i olles; peix a la brasa; peix fregit; peix al forn; suquets, cassoles i peix amb suc; mar i muntanya; arrossos i fideus; i un índex final de receptes.  De les desenes de receptes que inclou el llibre, Fàbrega va demostrar una predilecció especial pel Niu, originari de Palafrugell.

El llibre ha estat publicat per una editorial de proximitat, Úrsula llibres, de Lladó.