l'Escala s'ha unit al clam per l'eliminació de la violència contra la dona. En motiu del Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra la dona, divendres es va fer la lectura del manifest institucional i la presentació del díptic informatiu informatiu cap a l'atenció de les víctimes de violència de gènere. Dissabte el teatre reivindicatiu va agafar el relleu, amb l'obra Homes que estimen.  



Aquests són alguns dels fragments del manifest institucional que es llegia a l'Alfolí de la Sal en motiu del dia internacional de l'eliminació de la violència de gènere. Ho feien les regidores de l'Ajuntament de l'Escala al complet, amb Clàudia de Cruz, Cristina Viega, Maite Cortés , Ramona Viella, Etna Estrems i  Mireia Monterde. 

El manifest posava en escena la situació crítica vers la violència a les dones, reclamava la implicació institucional i social per erradicar el problema i denunciava casos ben recents com tot el succeït al voltant de la selecció femenina espanyola de futbol. Un cop acabat el manifest, Clàudia de Cruz, regidora d'Acció Social presentava el díptic que ha publicat l'Ajuntament, que preten ser una guia d'ajuda cap a les dones que pateixen aquest tipus de violència. Exposa el procediment de com actuar, detectar i denunciar els casos, amb l'objectiu de poder actuar-hi a temps. 

Des de l'Ajuntament són conscients de que hi han molts deures a fer 

Un dels processos més importants en que està immers el consistori, és l'elaboració del Pla d'Igualtat, que està a pocs mesos de veure la llum. 

Fa pocs dies es feien públiques les dades de casos de violència de gènere a l'Escala, amb un balanç de 22 dones afectades. Unes dades que no sorprenen però posen de manifest el greu problema social, no només a l'Escala sinó arreu del territori. 

l'acte de divendres a l'Alfolí es completava amb la xerrada a càrrec de Gemma Sunyer, coordinadora de la xarxa de víctimes de la Fundació Anna Bella. Una Fundació que neixía a partir del cas particular de Anna Bella i que cerca ajudar les dones implicades en casos de violència de gènere. 

En aquesta xerrada es buscava la interacció constant amb el públic, en un conjunt d'exercicis per a la reflexió al voltant del nostre dia a dia i de la visió que tenim de la violència de gènere com a societat. També s'hi exposaven casos reals i experiències de dones que han viscut en la seva pell agressions i episodis de violència. 

Abans d'aquesta xerrada, Gemma Sunyer ens recalcava la importància de detectar a temps les senyals d'aquesta violència vers les dones. 

Un procés que no es pot fer sense la implicació de tothom. 

Una de les dones que va poder compartir la seva experiència és Lizette Bizueto, membre també del col·lectiu Fem Artivisme i que reclama una major conscienciació social amb el problema. 

 

Dissabte, que era oficialment el Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra la dona, el grup de Sororitat Escalenca va sortir a la Plaça de l'Ajuntament  per a recordar, mitjançant un text propi, les dones assassinades , expressar el seu rebuig cap a aquestes violències i preguntar fins quan les permetrem. l'Acció la completaven posant al terra vestits amb els noms i edats de les assassinades i també amb dades d'aquest tipus de violència. 

A la tarda,  la reivindicació agafava el format d'obra de teatre, amb la representació de Homes que estimen, a l'Alfolí de la Sal. Una obra que estirava el fil sobre la posició de poder del patriarcat i denunciava precisament aquesta incapacitat per estimar. 

Una obra que s'emmarca en el projecte Canvia el Conte, de coeducació i prevenció de violències masclistes, treballat a través dels contes i que es porta a escoles i instituts, amb l'objectiu de canviar el focus, enfocant a veure que passa amb els homes. 



Amb tots aquests actes i reivindicacions, l'Escala es marca dos objectius, el d'aturar d'una vegada la violència vers les dones i el d'implicar també a l'home en la conscienciació i erradicació de qualsevol violència de gènere.