El setembre de 1788 Alejandro Malaspina i José de Bustamante y Guerra van proposar al govern espanyol l'organització d'una expedició político-científica amb la finalitat de visitar totes les possessions espanyoles d'Amèrica i Àsia. El viatge es va conèixer com a Expedició Malaspina. Les corbetes Descubierta i Atrevida van sortir del port de Cadis el 30 de juliol de 1789 retornant a port 62 mesos més tard. Va tenir un gran valor científic perquè es descobreixen animals, plantes, es realitzen noves cartografies. Es pretenia donar la volta al món, tot i que desrpés de cinc anys circumstàncies alienes als objectius inicials fan que això no sigui possible.
Una expedició quasi mítica de la qual a dia d'avui en resten els valors que la van moure.
La conferència era organitzada pel Club Nàutic l'Escala, seguint el cicle iniciat abans de l'estiu, que ara es reprèn i va ser seguida per una trentena de persones interessades en el tema.
El cicle és una iniciativa de Jordi Estévez i Assumpció Vila, que han trobat en el club nàutic uns bons companys de navegació.
El mes vinent continua el cicle amb la conferència "Navegants, pirates i captius a la Mediterrània medieval", a càrrec de Roser Salicrú, doctora en geografia i història medieval de la Universitat de Barcelona.
El Club Nàutic l'Escala reobre el cicle de conferències Camins per la Mar recordant la història expedició científica d'Alejandro Malaspina. Amb el títol de Les corbetes del rei, va ser protagonitzada pel doctor en ciències biològiques Andrés Galera.