Els alumnes de 3r ESO de l'Institut el Pedró de l'Escala, reben aquest mes informació i tallers sobre la regla i l'impacte ambiental dels productes menstruals d'un sol ús. Una activitat organitzada a tres bandes amb la participació de Clara García de l'ONG Be Artsy.
L'Institut el Pedró de l'Escala ha organitzat sessions per informar sobre la regla i trencar amb els silencis i els tabús que envolten el període menstrual. Es tracta d'uns tallers pensats també perquè els alumnes de secundària coneguin l'impacte ambiental dels productes menstruals d'un sol ús, com les compreses o els tampons i informar-los d'alternatives més sostenibles com les copes menstruals o les compreses de roba. A l'Escala les trobades s'organitzen a tres bandes i compten també amb la participació de Clara García de l'ONG Be Artsy qui ofereix als alumnes una visió amplia del que significa per una nena tenir al regal al Nepal.
La menstruació al Nepal és un tabú, la tradició del chhaupadi, desterra a les nenes i dones a cabanes o coberts durant la seva menstruació, allunyant-les del nucli social i familiar en considerar-les impures. A casa nostra, no hi ha aquestes tradicions, però encara fa vergonya parlar del tema.
Clara García, responsable de les sessions, destaca també la bona sintonia amb l'alumnat i la conscienciació que tenen d'utilitzar productes menstruals reciclables per evitar generar més residus. De fet, els tampons i compreses es troben al capdamunt del rànquing de plàstics d'un sol ús recollits a platges i al mar. Es calcula que cada dona al llarg de la seva vida fèrtil genera uns 180 kg d'aquests residus. Per reduir l'impacte ambiental dels productes menstruals es vol promoure l'ús dels productes més sostenibles, com la copa menstrual. I per això la Generalitat, a través del Departament d'Igualtat, reparteix copes menstruals als centres d'educació secundària.
Les xarrades es complementen amb l'exposició La menstruació al Nepal: Un turment cultural de l'ong Be Artsy. La mostra, instal·lada fins a final de mes al passadís de l'Institut és un recull de fotografies personals que comparen com les dones europees viuen la regla, enfront de com la viuen les dones nepaleses sotmeses al chhaupadi.