Una picada d'ullet a l'Escala del passat i els seus símbols més emblemàtics marquen l'inici de la Festa Major, amb l'exposició de fotografies "l'Escala en el record" i el pregó de Pilar Pellicer, davant una plaça de la vila plena a vessar.



Aquesta és la felicitació amb la qual Pilar Pellicer concloia el pregó de Festa Major d'enguany. Un pregó seguit per un nombrós públic, agrumat per les bèsties de la companyia de teatre i circ "Todozancos", que havia sortit de l'Alfolí de la Sal, on s'havia inaugurat l'exposició de fotografies "l'Escala en el record".El passat de l'Escala era enguany el fil conductor d'exposició i pregó. En aquest, Pilar Pellicer, que dedicà 22 anys a l'escola Empúries de l'Escala, jubilada des de 1996, va ser definida per l'alcalde com "una estructura de poble".

Al pregó, Pellicer va fer un elogi al feminisme recordant la primera pregonera dona de l'Escala, com fou Núria Esponellà, o la figura més il·lustre de les lletres escalenques, Caterina Albert.

Però en el gruix central del pregó, el protagonisme se l'enduia el record a les festes majors d'abans.

I, com no, al caràcter propi de l'Escala i dels seus habitants

No es va estar de citar l'ambaixadora més important del poble, l'anxova.

Abans del pregó s'havia inaugurat l'exposició fotogràfica "L'Escala en el record". La presentació havia anat a càrrec de Salomó Marquès, que apuntava que aquesta mostra hauria de servir per mantenir la personalitat de l'Escala per sobre d'una vila simplement turística.

L'exposició és un tastet de l'extens fons fotogràfic conservat a l'Arxiu Històric municipal amb els fons de Josep Esquirol, Joan Lassús, Vernon Richards, Miquel Bataller o Jacques Leonard, als quals aviat s'hi afegiran els de Jesús Puig i del fotògraf local Gildo. Per a l'arxivera municipal, és vital la col·laboració de la gent a l'hora de documentar noms i dates del fons, que es farà a través del programa "ajuda'ns a documentar".

 Després de la inauguració de l'exposició i del pregó de Pilar Pellicer, una cercavila encapçalada pels gegants Peret i Maximeta van conduir els assistents cap a plaça Catalunya on començava la botifarrada popular.