La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de l'Escala ha celebrat el seu desè aniversari amb un debat sobre habitatge i okupacions. Els gran número d'habitatges buits, l'elevat preu del lloguer i el balanç d'habitatges ocupats han estat els tres puntals del debat.
Cases sense gent i gent sense casa. Aquest dilema va ocupar gran part del debat sobre l'habitatge, organitzat a raó del desè aniversari de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de l'Escala. Aquesta entitat sorgida l'any 2012, arran de la gran crisi inmobiliària i bancària, ha aconseguit reunir en una taula rodona representants policials, immobiliaris i del teixit social de l'Escala.
El format escollit va ser una primera ronda d'exposició d'idees i dades per part dels membres de la taula i tot seguit ja torn de paraula obert al públic, on les intervencions van ser constants. El debat es presentava amb les okupacions com a centre del joc, però a l'hora de la veritat la pilota es va concentrar en l'àrea protagonitzada pels habitatges buits i al mateix temps per l'elevat preu del lloguer o de compra.
Es un fet que a l'Escala existeix el problema de les okupacions, els darrer informe el·laborat per Mossos d'Esquadra i Polícia Local va constatar fins a 33 habitatges okupats, però en canvi només 5 denúncies han acabat als expedients policials. Serveis socials també està al cas del problema i també té en tràmit diversos expedients de gent que s'ha trobat en aquesta situació.
Càrites no es aliè a la problemàtica i també ha vist com els darrers anys ha augmentat i molt la atenció cap aquestes persones vulnerables, fet que els ha portat a treballar conjuntament amb els altres actors.
Des del sector immobiliari el que realment preocupa és el parc de pisos buits, fet que també provoca l'alça de preus i limita l'accés a l'habitatge
Al debat s'hi van aplegar una cinquantena de persones, entre les quals també hi havien quatre dels alcaldables per les properes eleccions municipals. Els públic els va interpel·lar constantment, buscant solucions a un dels grans problemes, la manca d'habitatge social al municipi