Les últimes excavacions a l'entorn de Santa Margarida permeten connectar la cronologia històrica de l'entorn emporità entre finals de l'etapa tardoantiga i l'etapa moderna amb el naixement de l'Escala. Arqueòlegs d'Empúries van parlar-ne en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, divendres a l'Alfolí.
El passat de l'Escala i el seu territori s'explica a través dels dos museus que hi ha al municipi: el d'Empúries, pertanyent al MAC i el de l'Escala, a l'Alfolí. en un s'explica sobretot l'etapa antiga, de grecs i romans; en l'altre, l'etapa moderna fins quasi l'actualitat. Entremig, hi ha un ampli sector de temps, l'època medieval, de la qual encara hi ha molta informació per recuperar i restes per excavar, sobretot en punts com l'entorn de Santa Margarida i el nucli de Sant Martí.
Les noves descobertes a Santa Margarida són claus per a connectar l'etapa tardoantiga i l'època moderna.
De fet, la conferència de divendres, inclosa dins les Jornades Europees del Patrimoni, es va centrar especialment en les excavacions en aquest sector, però també en l'altre punt clau de la història medieval de l'Escala, com és Sant Martí d'Empúries, nucli difícil d'estudiar, en la mesura que ha estat habitat continuament fins a l'actualitat, el que fa difícil de resseguir les restes arqueològiques, sovint alterades i modificades per ocupacions recents. De sant Martí en va parlar el també arqueòleg Marc Bouzas, tot resseguint les troballes fetes en les diferents campanyes d'excavacions que s'han fet en aquest nucli, des de les de principis de segle vint, dirigides per Emili Gandia, passant per les dels anys seixanta de Martín Almagro i les més recents ja coordinades pels equips del MAC, dels anys 94-95 i de 1998.La conferència de divendres va ser enregistrada i podrà ser seguida properament a través de Canal 10 Empordà.