L'Escala celebra la inclusió de la Festa de la Sal al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El director general de patrimoni va presidir l'acte formal al museu de l'anxova i més de tres-centes persones ho va celebrar amb dinar popular a la sala polivalent, amb concert i ball per arrodonir-ho.

La Festa de la Sal, creada l'any 1997 amb la voluntat de rememorar els origens mariners del municipi ja és inclosa amb tots els ets i uts entre el centenar de manifestacions festives del Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. Dissabte es va celebrar aquesta inclusió. Primer, amb un acte format al Museu de l'Anxova i de la Sal on el Director general de Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma va fer lliurament del document que així ho acredita. Pluma destacava, en el seu parlament que, assolit aquest reconeixement, és imprescindible la participació de la gent a l'hora de mantenir viva la festa:

Víctor Puga agraïa el reconeixement i posava de manifest com la Festa de la Sal és una peça estratègica en el compromís municipal amb la cultura:

L'acte va comptar amb presència de la sotsdirectora del Museu Marítim de Barcelona, que col•labora cada any amb la Festa de la Sal aportant-hi el Pailebot Santa Eulàlia. Un dels moments emotius de l'acte va ser quan va fer lliurament d'un potet de sal recuperat del fons de la nau quan va ser restaurada. Elvira Mata:

La Festa de la Sal, entesa com un exemple de recuperació del patrimoni cultural immaterial de l'Escala, va ser l'eix de la intervenció de la directora del Museu de l'Anxova i de la Sal, Lurdes Boix:

L'acte del dissabte va comptar també amb la conferència del l'expert en patrimoni cultural d ela Unesco, Lluís Garcia Petit, que va basar la seva intervenció en la directiva de la Unesco sobre patrimoni immaterial. Directiva que té molt en compte el fet que aquest patrimoni es transmeti de generació en generació, hi hagi un sentiment real de continuïtat i estigui arrelat entre la població:

Tots els ingredients de la festa van ser presents en la celebració del dissabte. L'acte formal del museu es va arrodonir amb un rcital de poemes de la festa amb la intevenció d'Anna Almazán, Pep Bergadà, Jordi Bilbeny, Enric Casassas, Jaume Comas, Carles Duarte, Núria Esponellà, Maria Rosa Font, Ramon Manent, Josep Tarrés i Josep Tero. I després, es va passar a la part més lúdica i festiva. Més de tres-cents comensals van compartir el dinar de germanor celebrat a la sala polivalent. Després del dinar concert amb músics de la festa. Van cantar els Cantaires del Montgrí i els Tres de Ronda. Es va ballar la farandola amb una lletra improvisada a base de corrandes. I per arrodonir-ho tot, un sentit homenatge al desaparegut Oriol Canals, un habitual de la festa amb la formació "Les Granotes de la bassa". Companys seus d'escena, amb el grup "Els Montgrons" van tancar la celebració. La festa de la sal tornarà el mes de setembre vinent.