En els últims anys ha crescut el cultiu de calçots ecològics a l'Empordà. En part afavorit per la corrent d'apostar pels productes ecològics que ha arribat a les cuines dels restaurants. És el cas del Parc Agroecològic d'Albons, un dels proveïdors del restaurant El Molí de l'Escala, que des de fa un parell d'anys ofereix calçotades ecològiques.
L'agricultura ecològica viu una època dorada. Després d'anys de predicar al desert en els últims temps s'ha despertat la consciència del consumidor, que ha fet seva la màxima que som el que mengem. Una prova de la creixent demanda que experimenten les explotacions ecològiques és que a poc a poc es van incorporant productes nous a la cistella, com és el cas del calçot. En els últims anys han proliferat els centres que el cultiven, com és el Parc Agroecològic d'Albons. Aquesta empresa familiar amb una trajectòria de 20 anys a les seves espatlles en fa 5 que aposta també pels calçots ecològics. Tal com explica Enric Navarro, la principal diferència és que es cultiven sense cap producte químic.
I el resultat agrada al mercat, ja que veuen com cada temporada augmenta la demanda respecte l'any anterior.
Un d'els clients del Parc Agroecològic d'Albons és el restaurant el Molí de l'Escala. Des de fa un parell d'anys, el xef, Jordi Jacas, aposta per fer calçotades amb segell personal per "salvar" els mesos d'hivern, els més fluixos de l'any. I ho fa servint calçots ecològics de proveïdors locals amb salses pròpies i originals com la de romesco amb anxova. Per Jordi Jacas, la textura i el sabor d'aquests calçots són incomparables.
L'aposta per l'ecologia i pel producte quilòmetre zero permet a Jacas oferir més qualitat.
Jacas compta ja amb cinc proveïdors locals i no descarta que si altres restaurants aposten per tirar endavant una fórmula similar en sorgeixin de nous. Una fórmula que ha resultat exitosa a nivell empresarial i que de retruc ha servit per impulsar el cultiu de calçots ecològics a l'Empordà.